Kutató: Az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt koalíciója a legvalószínűbb

Vágólapra másolva!
Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az a legvalószínűbb, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt lép koalícióra a vasárnapi, előrehozott parlamenti választások után.
Vágólapra másolva!

Az ÖVP és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) közötti nagykoalíció tizenegy éve van hatalmon, szerinte ez az együttműködés "elfáradt" és az osztrák emberek is változást szeretnének.

Ha a nagykoalíció nem folytatja munkáját, két forgatókönyv lehetséges. Az egyik, a kevésbé valószínű, hogy a szociáldemokraták az FPÖ-vel fognak össze, ami szövetségi szinten nem fordult elő, viszont Burgenlandban ilyen összetételű vezetés van. Nagyobb az esély arra, hogy az ÖVP és és az FPÖ alkot koalíciót – mondta. Sebastian Kurz ÖVP-elnöknek, és Heinz-Christian Strachének, az FPÖ vezetőjének álláspontja "egyre jobban közeledett egymáshoz".

Sebastian Kurz "összezárta saját táborát", és jobbról nyitottá tette, ezáltal el tudott hozni szavazókat az FPÖ-től. Kérdés azonban, hogy ez a rövid távon sikeres stratégia hosszú távon mit eredményez.