Aung Szan Szú Kji a rohingják visszatérésében bízik

politics Horizontal Myanmar's State Counsellor Aung San Suu Kyi delivers a national address in Naypyidaw on September 19, 2017.
Aung San Suu Kyi said on September 19 she "feels deeply" for the suffering of "all people" caught up in conflict scorching thro
Aung Szan Szú Kji
Vágólapra másolva!
A mianmari kormány célul tűzte ki a rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjainak visszatelepítését és segítését, valamint az általuk lakott Arakán szövetségi állam fejlesztését, és ott a tartós béke megteremtését - jelentette ki Aung Szan Szú Kji mianmari vezető csütörtök este egy tévébeszédében, amelyre eddig ritkán volt példa.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) éppen az előző nap hozta nyilvánosságra jelentését az Arakán államban az elmúlt hónapokban történt eseményekről. Ebben megállapította, hogy a mianmari fegyveres erők módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiűzése, visszatérésük megakadályozása volt.

Aung Szan Szú Kji Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe.

Szú Kji beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmar Bangladessel együttműködve már kétszer is "sikeresen" visszatelepítette az elmenekült rohingjákat, emiatt kormánya optimista lehet, hogy ez ezúttal is sikerülni fog.

A mostanihoz hasonló, de kisebb volumenű konfliktus már egyszer az 1970-es évek végén és a 90-es évek elején is kitört Arakánban.