Ukrán nyelvtörvény: Varsó nem vizsgálná felül Ukrajna uniós megállapodását

Vágólapra másolva!
Lengyelország nem látja indokoltnak az új ukrán oktatási törvény miatt felülvizsgálni Ukrajna európai uniós társulási megállapodását - közölte hétfőn a varsói külügyminisztérium a TASZSZ orosz hírügynökséggel, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatára reagálva.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően kijelentette: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában,

Szijjártó Péter azt is mondta, kezdeményezni fogja az Ukrajnával kötött társulási szerződés felülvizsgálatát.

Figyelemmel kísérik a törvény hatását

"Lengyelország nem látja lehetségesnek a társulási megállapodás vagy az Ukrajnával létesített elmélyített szabadkereskedelmi övezet felülvizsgálását. A lengyel fél

az oktatási törvény körül kialakult vitás helyzet tárgyalásos rendezését fogja sürgetni magyarországi és ukrajnai partnereinél,

a nemzetközi és a kétoldalú egyezményekből eredő kisebbségi jogok figyelembe vételével" - olvasható az orosz állami hírügynökség érdeklődésére adott lengyel válaszban.

Mindemellett a varsói külügyi tárca emlékeztetett arra, hogy a lengyel nyelvű oktatás helyzete Ukrajnában eltér a magyarétól, ugyanakkor pedig hangsúlyozta: az illetékes lengyel hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az említett oktatási törvény hatását a lengyel oktatásra és kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal.

A tárca szerint Lengyelország kiemelt figyelmet fordít a lengyel nyelvű oktatás helyzetére nemcsak Ukrajnában, de minden más olyan országban, ahol lengyel kisebbség él.

Minden tárgyat ukránul oktatnának

A szeptember végén hatályba lépett ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország és Lengyelország tiltakozását is váltotta ki.

A jogszabály ezen, 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja:

Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv,

a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.