Ferenc pápa: A világnak össze kell fognia a migráció megoldásáért

2017.10.16. 13:48

Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában hétfőn.

Ferenc pápa spanyolul elmondott beszédében kijelentette, a megfelelő élelmiszermennyiség termelésének biztosítása, valamint a föld terméseinek egyenlő elosztása a nemzetközi közösség magától értetődő kötelessége. Ugyanígy kell garantálni azonban az egyén jogát, hogy táplálkozásának biztosítására ne kelljen szeretteitől elszakadnia.

A katolikus egyházfő a mai migrációt az éhezéssel magyarázta, amelyet a konfliktusok és a klímaváltozás okoz. A háborúk és az éghajlati változások vezetnek az éhezéshez, ne tegyünk tehát úgy mintha gyógyíthatatlan betegség lenne. Az egész nemzetközi politikai-gazdasági rendszer hitele forog kockán, ha nem történnek lépések a konfliktusok és a klímaváltozás okainak felszámolására. Csapásnak nevezte, hogy egyesek eltávolodtak a párizsi klímamegállapodástól, az Egyesült Államok kilépésére utalva.

"A migránsok arra mennek, ahol fényt és reményt látnak. Nem állíthatják meg őket sem fizikai, sem gazdasági, sem jogi, sem ideológiai akadályok" - jelentette ki Ferenc pápa.

A fejlett és fejletlen államok közötti kétoldalú megállapodások sem vezetnek tartós eredményre, mivel a fejlesztési együttműködést más érdekeknek helyezik alá, pillanatnyi nyugalmat, de nem megoldást teremtve.

Róma, 2017. október 16. Ferenc pápa az általa ajándékozott márványszobor mellett az élelmezési világnap alkalmából tartott megemlékezésen az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római székházában 2017. október 16-án. A világszervezet római konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján döntött az élelmezési világnap kijelöléséről. (MTI/AP/Andrew Medichini)Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Megelőzést sürgetett munkateremtő és a környezeti változások hatásaira választ adó fejlesztési projektekkel, mivel megelőzni sokkal kevesebbe kerül, mint a földek pusztulása vagy a vízszennyezés hatásainak orvoslása.

Ferenc pápa az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából szólalt fel a szervezetben. A világnapot 1979-ben magyar javaslatra vezették be.

Az ENSZ szeptemberben közölt adatai szerint 815 millió ember éhezik, ami a világnépesség 11 százaléka, ebből több mint ötszáz millió Afrikában, és több mint kétszáz millió Ázsiában.