Politikusok és mecsetek ellen terveztek merényletet Párizsban

security Horizontal
Párizs központjában egy járőröző katonára támadt késsel egy muszlim férfi
Vágólapra másolva!
Tíz embert vettek őrizetbe Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy politikusokra akartak támadni, és muzulmán vallási helyeken akartak merényletet elkövetni.
Vágólapra másolva!

A 17 és 25 év közötti férfiak

egy szélsőjobboldali csoporthoz tartoznak, amelynek központi figuráját, a 21 éves Logan Alexandre Nisint június 28-án vették őrizetbe Taracon településen.

Júliusban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésének gyanújával vádat emeltek ellene, miután a közösségi oldalakon azzal fenyegetőzött, hogy migránsokat és dzsihadistákat fog megtámadni - erősítették meg rendőrségi források a Le Monde című napilap értesülését.

Illusztráció Forrás: AFP/Ludovic Marin

A gyanúsítottaknak a rendőrségi források szerint

több célpontja is volt:

politikusok, mecsetek, migránsok.

A Le Monde szerint a nyomozók elsősorban azt akarják megállapítani, hogy a gyanúsítottak milyen kapcsolatban álltak Logan Alexandre Nisinnal és az

tisztában volt-e a merénylettervekkel,

amelyek célpontjai között szerepelt Christophe Castaner kormányszóvivő és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt.

A Logan Alexandre Nisin elleni eljárást az a Aix-en-Provence-i ügyészség és a helyi csendőrség indította meg nyáron a férfi internetes tevékenysége alapján, az ügyet azonban a nyomozás előrehaladtával átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

Az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz közelálló Logan Alexandre Nisinnál

több fegyvert is találtak,

és az is kiderült, rendszeresen járt lőgyakorlatokra. A nyomozás megállapította, hogy "céljai elérése érdekében bűnszövetkezetet kívánt szervezni".

A keddi őrizetbe vételeket a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási igazgatósága és a belső elhárítás hajtotta végre.