Jogvédő szervezetek állásfoglalását sürgette az orosz külügyminisztérium

Ukrán válság, Kijev
Ukrajnában október 13-án hatályba lépett az audiovizuális tömegtájékoztatást szabályozó nyelvhasználati törvény is.
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium felszólította szerdán a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy gyakoroljanak hatást Ukrajnára az állami nyelvnek az oktatásban és a tömegtájékoztatási eszközökben való használata ügyében.
Vágólapra másolva!

Anatolij Viktorov, az orosz diplomáciai tárcának az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság kérdésében illetékes megbízottja sürgette, hogy

az ENSZ emberi jogi főbiztosa, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője és nemzeti kisebbségi főbiztosa gyakoroljon nyomást Kijevre annak érdekében, hogy megóvják Ukrajna állampolgárainak millióit alapvető jogaik és szabadságjogaik megsértésétől.


A moszkvai állásfoglalás szerint Kijevnek az "erőszakos elukránosítást" célzó politikája

eltávolítja Ukrajnát az összeurópai értékektől, megszegi az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait, és nyíltan táplálja a radikális nacionalizmust.

Ukrajnában október 13-án hatályba lépett az audiovizuális tömegtájékoztatást szabályozó nyelvhasználati törvény is. Forrás: MTI/Beliczay László

A dokumentum rámutatott, hogy az október 13-án hatályba lépett, az audiovizuális tömegtájékoztatás területén való nyelvhasználatot szabályozó ukrán törvény ellentétes egyebek között mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájával.

A jogszabály értelmében 7 és 22 óra között a tévéműsorok legkevesebb 75 százalékát ukrán nyelven kell sugározni.


A Moszkvában kiadott dokumentum emlékeztetett rá, hogy a szeptember végén hatályba lépett ukrán oktatási törvény értelmében az oktatás nyelve az államnyelv.

A nemzeti kisebbségek számára az ukrán nyelvű mellett anyanyelvi oktatás jogát a törvény csak az általános iskolák felső tagozatát megelőzően, azaz csak az alsó osztályokban szavatolja.