Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma

2017.10.18. 20:42

Az előző évhez képest 64 százalékkal kevesebben, összesen 156 ezren lépték át illegálisan az Európai Unió határait az év első kilenc hónapjában, Spanyolországban azonban megduplázódott az illegális határátlépések száma a vizsgált időszakban - közölte az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

Az ügynökség szerint, idén szeptemberben az Európai Unióba tartó négy fő migrációs útvonalon közel 14 ezer illegális határátlépést észleltek.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, Olaszországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések a tavalyi adatokhoz képest mintegy kétharmadával csökkentek, de valamivel magasabb értéket mutattak az előző hónapban mérthez képest.

Az útvonalon az év első kilenc hónapjában közel 105 ezer határátlépést jegyeztek fel.

A Földközi-tengerből kimentett migránsok várják a spanyol Rio Segura hajó fedélzetén, hogy partra léphessenek a dél-olaszországi Salerno kikötőjében. 2017. júniusában a mentőhajók több mint 1200 embert mentettek ki a Földközi-tengerből.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

 A migrációs útvonalon főként tunéziaiak, algériaiak, nigériaiak, elefántcsont-partiak és guineaiak érték el az uniós partokat.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon mintegy 1800-an érték el Spanyolországot szeptemberben. Ez egynegyedes emelkedést jelent az augusztusban regisztráltakhoz képest. Az év első kilenc hónapjában ugyanakkor megduplázódott, közel 15 ezerre nőtt ez az adat a tavalyiakhoz viszonyítva. Az érintett útvonalon főként marokkóiak, elefántcsont-partiak és algériaiak érkeztek Európába.

Görögországba tartó migránsokat szállító hajót kísérnek a görög parti rendőrség hajói.Forrás: AFP/Aris Messinis


A Földközi-tenger keleti medencéjében Görögországba közel 6 ezren érkeztek szeptemberben, amely egyötödös emelkedést mutat az augusztusi adatokhoz képest.

Az év első kilenc hónapjában mintegy 27,5 ezren érték el a görög partokat, amely azonban 84 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az útvonalon főként szíriaiak, irakiak és afgánok érkeztek Európába.

Az uniós ügynökség jelentése nem részletezte a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések számát. Ugyanakkor megjegyezte, az érintett hatóságok szeptemberben viszonylag kevés szabálytalan határátlépést regisztráltak, amely a régió országai közötti ellenőrzési együttműködésnek köszönhető.