Terroristák robbanthatták fel a máltai újságírónőt

2017.10.18. 17:50

Terroristák által használt robbantószerrel robbantották fel Daphne Caruana Galizia újságírónő kocsiját.

Az oknyomozó újságírónővel - aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét - merényletben végeztek hétfőn, néhány méterre az otthonától. Az 53 éves Galizia autója akkor robbant fel, amikor beindította.

A The Times of Malta című napilap értesülései szerint a robbanás ereje és egy szemtanú beszámolója szerint az elkövetők Semtexet használtak, amelyet gyakran alkalmaznak nagyszabású robbantásokhoz.

Az újságírónő autójának roncsaForrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A máltai kormány külföldi szakértők segítségét kérte a nyomozáshoz. Az Európai Néppárt "független nemzetközi vizsgálatot" követelt az ügyben. Nem fogadjuk el a jövőben, hogy a máltai kormány elutasítja az átláthatóságot a Panama-akták ügyében- írta Twitter-oldalán az Európai Parlament legnagyobb pártjának vezetője, Manfred Weber.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány.

Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Angela Merkel német kancellár mások mellett szintén elítélte a merényletet, és közölte, hogy az újságírók biztonsága és szabadsága kulcsfontosságú a demokrácia működéséhez.

Kedd éjjel Adrian Delia Joseph Muscat lemondását követelte, amiért nem sikerült gondoskodnia Galizia biztonságáról. Muscat szerint az újságírónő elutasította a rendőri védelmet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK