A függetlenség kikiáltásával fenyeget a katalán elnök

Katalán
Barcelona, 2017. szeptember 11. Az ANC által közreadott képen a Katalán Nemzetgyűlésen résztvevők visznek egy „A referendum demokrácia” feliratú transzparenst Katalónia zászlaja mellett a katalán függetlenség napi felvonuláson Barcelonában 2017. szeptember 11-én, öt nappal azt követően, hogy Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot. A referendum október 1-jén lesz. (MTI/EPA/ANC/Roser Vilallonga)
Vágólapra másolva!
Carles Puigdemont katalán elnök azt írta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek, hogy a katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást.
Vágólapra másolva!

Spanyolország arra kérte a katalán vezetőt, hogy vonja vissza előző heti nyilatkozatát, melyben meglehetősen kétértelműen beszélt arról, hogy Katalónia elszakad-e Spanyolországtól.

Az erre megszabott határidő

10 órakor lejárt,

Puigdemont a határidő lejárta előtt 10 perccel hozta nyilvánosságra a levelet.

Forrás: MTI/EPA/ANC/Roser Vilallonga

Azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkoztatát, melynek

végrehajtását Puigdemont felfüggesztette, és párbeszédet szorgalmazott Spanyolországgal.

Madridi kormányzati források név nélkül nyilatkozva azt mondták, hogy a spanyol kormány szombaton összeül, és megvitatja a spanyol alkotmány 155. cikkének életbe léptetését, amellyel szükség esetén elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit.