Mindenki őt üldözte, de egy plasztikai műtétbe halt bele a drogbáró

2017.10.22. 20:58

Amado Carillo Fuentes karrierje csúcsán négyszer annyi kokaint szállított Amerikába, mint bármelyik drogbáró. Rengeteg repülője miatt az „Egek urának” becézték.

Nem volt sok választása, a nagyhatalmú Juarez kartellt vezető két család, a Carillo és a Fuentes két tagjának gyerekeként gyorsan felnövő Fuentesnek, hamar belekeveredett a szervezett bűnözésbe. 1986-ban az apját gyilkolták meg, három évvel később pedig a bátyját, így szépen lassan mindenki meghalt, aki felette állt. Így ő örökölte meg a család vagyonát, bár még a nagybátyja, a Guadalajara Kartell vezetője, Ernesto Fonseca Carrillo életben volt.

Amado Carrillo FuentesForrás: AFP/Procuraduria

Eleinte a nagybátyja szállítmányait felügyelte, később viszont olyan birodalmat épített ki, amely túlszárnyalt mindenkit.

A kilencvenes években több mint 700 repülővel csempészte a kolumbiai kokaint Mexikóba és az Egyesült Államokba.

Az egyik járat közvetlenül Manhattanbe vitt több tonna drogot, karrierje csúcsán négyszer annyi kokaint csempészett, mint bármelyik másik drogbáró. Az üzletbe beszervezett riválisokat is, és lefizette a mexikói drogrendőrséget. Amado a világ egyik leggazdagabb embere volt, a vagyona elérte a 25 milliárd dollárt.

Közben folyamatosan üldözték a rendőrök, magángépével több országban is próbált elbújni, de idővel mindenhol megtalálták, ezért nagy döntést hozott: elhatározta, hogy megváltoztatja a külsejét.

Végeztetett zsírleszívást, és az arcán is plasztikai műtétekkel akart változtatni.

A műtét közben azonban komplikációk léptek fel, vagy az orvosok adagolták túl az érzéstelenítőt, vagy a lélegeztető gép romlott el, mindenesetre Amado Carillo Fuentes belehalt a műtétbe. Az orvosokat, akik a műtétet végezték később holtan találták, azt nem lehet tudni, hogy tényleg egyszerű baleset történt, vagy Amado egyik ellensége bérelte fel az orvosokat vagy a testőröket a kartell fejének meggyilkolására.

Amado Carrillo FuentesForrás: AFP/Omar Torres

Amado nagy és drága temetést kapott Guamuchilitóban, Eduardo Bours kormányzó le akarta romboltatni a drogbáró kastélyát, amit csak az „ezeregy éjszaka palotájának” hívtak. Végül nem bontották le, még ma is üresen áll.

A rendőrség nem hagyott Amado után nagy örökséget, lefoglalták a raktárakat, ahol fegyvereket és kokaint tároltak, 60 házat Mexikóban, amelyek az ő tulajdonában voltak. A tisztviselők befagyasztották az egyik bankszámláját, amin több mint 10 milliárd dollár volt. Belső vizsgálatot indítottak, hogy kiket kent meg a világ egyik leggazdagabb drogbárója, végül a rendőrség Amado fiát, Vicentét is letartóztatta 2009-ben.