A vártnál is nagyobb bevándorlásellenes győzelem Csehországban

Vágólapra másolva!
Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A képviselőházba kilenc párt és mozgalom jutott be a szavazatok százszázalékos, teljes feldolgozottsága alapján.
Vágólapra másolva!

A mintegy 14 ezer szavazókörzet végső eredményei alapján

az ANO kapta a voksok 29,64 százalékát,

a második helyen a jobboldali Polgári Demokratikus Párt végzett 11,32 százalékkal. A harmadik a Kalózpárt, amelyre a választók 10,79 százaléka szavazott. Nagy meglepetésre negyedik helyen a radikálisan iszlámellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10, 64 százalékkal.

További öt párt jutott be a parlamentbe

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 7,76 százalékkal jutottak be a parlamentbe. A szociáldemokraták (CSSD) leszerepeltek, fele annyi szavazatot kaptak, mint várták (7,27 százalékot). A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 5,8 százalékkal, a jobboldali TOP 09 5,31 százalékkal, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnevezésű tömörülés pedig 5,18 százalékkal jutott be.

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz:

ANO 78, ODS 25, Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL tíz, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú győzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Óriási meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Milan Chovanec, a szociáldemokraták ügyvezető elnöke már ki is jelentette, hogy az eddig kormányzó párt nem fog tárgyalni a koalícióról, mert választási eredményével ez "nevetséges lenne".

Összesen kilenc párt jut a cseh parlamentbe.

A választási részvétel 60,84 százalék volt.

Andrej Babis mozgalmának megerősödéséről és a cseh választás résztvevőiről itt írtunk, arról pedig, hogy miért nyernek a kvóta- és bevándorlásellenes erők, itt.