Végre megtudjuk, ki ölte meg Kennedyt

Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton: nem készül megakadályozni, hogy feloldják a titkosítás alól a John Fitzgerald Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatos kormányzati iratokat.
Vágólapra másolva!

Rövid, egymondatos Twitter-üzenetében Donald Trump úgy fogalmazott, hogy "bár további információk még befolyásolhatják",

elnöki jogkörével élve engedélyezni fogja a hosszú ideje visszatartott és titkosnak minősített JFK-dossziék közzétételét.

Az AP hírügynökség szerint a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos, máig titkos adatokat legkorábban jövő csütörtökön teheti közzé az országos levéltár.

Trump mint hivatalban lévő elnök visszatarthatná a közzétételt

Az amerikai kongresszus 1992-ben adott felhatalmazást arra, hogy 25 éven belül közzétegyék a titkosított iratokat.

Trump mint hivatalban lévő elnök azonban visszatarthatná a közzétételt, ha úgy ítéli meg, hogy az adatok amerikai hírszerzési vagy katonai műveleteket veszélyeztetnének, esetleg ártanának az amerikai bűnüldözésnek vagy az Egyesült Államok külkapcsolatainak.

A közzétételre váró dokumentumok között több mint háromezer olyan van, amely még soha nem került a nyilvánosság elé, és több mint 30 ezer olyan, amelyet eddig csak kivonatosan ismerhetett meg a közvélemény. Mindazonáltal

az amerikai országos levéltár idén júliusban már közzétett online formában több mint 440, korábban minden nyilvánosság elől elzárt iratot

és több ezer, korábban csak megszerkesztve közzétett dokumentumot.

Kennedyt 1963. november 22-én lőtték le

John F. Kennedy 1961 és 1963 között volt az Egyesült Államok 35. elnöke. Az elnöki pár 1963. november 22-én dallasi látogatásán a belvároson hajtott át, amikor lövések dördültek, és halálosan megsebesítették a nyitott autóban ülő Kennedyt.

Hivatalosan a Parkland Memorial kórházba szállítását követően mondták ki a halálát, amely egész Amerikát sokkolta.

A merénylet elkövetőjeként a közeli tankönyvraktár épületében dolgozó Lee Harvey Oswaldot gyanúsították meg, őt azonban nem sokkal a letartóztatása után, mielőtt börtönbe szállíthatták volna, közvetlen közelről agyonlőtte egy Jack Ruby nevű nightclubtulajdonos.

A rejtély, hogy Oswald volt-e a gyilkos, és ha igen, magányos elkövető volt-e, vagy egy szélesebb összeesküvés része, a mai napig nem oldódott meg.

A történtekről összeesküvés-elméletek százai születtek, és születnek még ma is.

Történészek egyebek közt azt várják az újabb titkos dokumentumok közlésétől, hogy azok betekintést engedhetnek Lee Harvey Oswaldnak a gyilkosság előtt nem sokkal tett mexikóvárosi utazásába, amelynek során Oswald - a Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság szerint - az ottani szovjet és kubai nagykövetséget is felkereste, vallomása szerint azért, hogy beutazó vízumot kérjen a két országba.