Új biztonsági protokollt vezetnek be az ausztrál reptereken

Vágólapra másolva!
Ausztráliában megszigorítják a repülőtéri dolgozók biztonsági ellenőrzését, így a többi között a poggyászkezelőket, az utasellátókat, a mérnököket és a karbantartó személyzet tagjait vetik alá robbanószerek kimutatására alkalmas és egyéb vizsgálatoknak - jelentette be az ausztrál kormány vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az új biztonsági intézkedéseket egy júliusban meghiúsult terrortámadás tette szükségessé. Akkor a feltételezett merénylők pokolgépet akartak felcsempészni egy utasszállító repülőgépre a sydneyi repülőtéren.

Az ausztrál kormány szerint a szigorítások értelmében szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a repülőtéri dolgozókat, személyes holmijukat illetve járműveiket. A biztonsági területeken található felszereléseket és járműveket szintén átvizsgálják robbanószerek nyomai után.

Pilóták, terrorizmus-szakértők és a repülőtéri dolgozók szakszervezete is lobbizott a szigorúbb ellenőrzések bevezetéséért a kiszolgáló személyzet körében, különösen pedig az alkalmi munkavállalóknál és az alvállalkozóknál, akik eddig megfelelő ellenőrzés nélkül bejárhattak a repülőtér korlátozott hozzáférésű részeibe.