Ezrek tüntettek a meggyilkolt újságírónő ügyében Máltán

Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn 2017. október 16-án, miután a riportert a gépkocsijába rejtett pokolgéppel a Mostában lévő otthonának közelében meggyilkolták. (MTI/AP/Rene Rossignaud)
Vágólapra másolva!
Több ezren vonultak az utcákra vasárnap a máltai fővárosban, hogy igazságot követeljenek a héten meggyilkolt oknyomozó újságírónő ügyében.
Vágólapra másolva!

A tüntetők a gyilkosság gyors felderítését, valamint a politikát és a hatóságokat átszövő korrupció felszámolását sürgették.

A vasárnapi megmozduláson szakszervezeti vezetők és politikusok is részt vettek, köztük Marie-Louise Coleiro Preca, a szigetország elnöke is. Jospeh Muscat kormányfő viszont nem volt jelen.

Daphne Caruana Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel ölték meg hétfőn.

Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn. Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónő többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került.

Daphne Caruana Galizia Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

A gyilkosságot követően a kormány közleményében hangsúlyozta: elkötelezettek amellett, hogy felderítsék a gyilkosok kilétét, és felelősségre vonják az elkövetőket.

Szombaton egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít felderíteni az ügyet.