Termet neveznek el a meggyilkolt újságírónőről az Európai Parlamentben

Daphne Caruana Galizia újságíró gyilkosság Málta
Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn 2017. október 16-án, miután a riportert a gépkocsijába rejtett pokolgéppel a Mostában lévő otthonának közelében meggyilkolták. (MTI/AP/Rene Rossignaud)
Vágólapra másolva!
Az egyik sajtóterem viseli majd Daphne Caruana Galizia nevét az Európai Parlament strasbourgi székházában.
Vágólapra másolva!

Az EP keddi plenáris ülésén a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek a korrupciós ügyeket feltáró oknyomozó újságírónőre, akit a múlt héten az autójában robbantottak fel Máltán, néhány méterre az otthonától. A megemlékezésen az áldozat családtagjai is részt vettek.

- mondta Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.

"Mint minden igazi újságíró, ő is őrszem volt, katona az értékeink védelmének frontvonalán" - közölte az Európai Parlament elnöke, hozzátéve, hogy a gyilkosság felelőseit bíróság elé kell állítani, a nyomozásba ezért hasznos lenne bevonni az Europol európai rendőrségi együttműködési szervezetet is.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

Galizia többek között az általa korrupcióval vádolt Joseph Muscat máltai

kormányfő és felesége állítólagos offshore-számlái után is kutakodott,

és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került. Az újságírónő cikkei nyomán a kormány előrehozott választásokra kényszerült, de a botrány ellenére ismét Muscat pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A máltai hatóságok hangsúlyozták, elkötelezettek amellett, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, s ezért egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel a hatóságok annak, aki segít felderíteni az ügyet.