Betiltják a mobilozást a gyalogátkelőkön Hawaiin

Hawaii, gyalogátkelő, mobiltelefon
A visitor texts before crossing the street in Waikiki Tuesday, October 24, 2017 in Honolulu, Hawaii. The Honolulu Police Department will start enforcing The City and County of Honolulu's newest law against looking or texting on your cell phone while using a crosswalk. The next three months will be used to educate the public on the new law. In three months the Honolulu Police Department will enforce the law, issuing a citation and possible fines. / AFP PHOTO / Eugene Tanner
Vágólapra másolva!
Honoluluban júliusban fogadták el az erről szóló törvényt, amely már szerdán hatályba is lépett.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal vétő a gyalogosnak legfeljebb 35 dolláros, vagyis átszámítva csaknem

9200 forintos pénzbírságot kell fizetnie,

a gyalogos-átkelőhelyeken mobiltelefont használó "visszaesők" pedig akár 99 dolláros (26 ezer forintos) pénzbüntetésre is számíthatnak. A tiltás nemcsak a mobiltelefonokra és az okostelefonokra, hanem a tabletekre és a hordozható játékgépekre is vonatkozik - jelentette a Hawaii News Now nevű hírműsor.

Egy visszaeső telefonozót akár 26 ezer forintra is büntethetnek Forrás: AFP/Eugene Tanner

A jogszabályra a

sok halálos baleset miatt volt szükség.

Az Egyesült Államok felmérése szerint 2016-ban 6000 gyalogos halt meg az utakon, ami 11 százalékos növekedést jelentene a tavalyi számadatok megerősítése esetén a 2015-ös számokhoz képest.

Az új törvényt bírálók a jogszabályt a magánéletbe való beavatkozásnak és a túlszabályozás példájának nevezték.

Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere júliusban a törvény aláírása után azt mondta: azt kívánja, hogy bárcsak ne lenne szükség ilyen törvényekre. "De néha híján vagyunk a józan észnek" - tette hozzá Caldwell.