Irán megnyitotta egy Kurdisztánnal szomszédos határátkelőhelyét

Vágólapra másolva!
Irán megnyitotta szerdán egyik Kurdisztánnal szomszédos határátkelőhelyét, amelyet az iraki autonóm Kurdisztán függetlenségéről tartott népszavazás után zártak le – közölte az IRNA állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Dzsahángir Baksi, Basmag határátkelőhely vámhivatalának vezetője elmondta, hogy a népszavazás és a kurdisztáni változások miatt zárták le a határt.

A szeptember 25-én megtartott referendumon a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy az észak-iraki Kurdisztán és a körülötte lévő, részben kurdok lakta területek független állammá alakuljanak. Az iraki legfelsőbb bíróság előzőleg elrendelte a referedum felfüggesztését. Az ennek ellenére megtartott népszavazás komoly tiltakozást váltott ki a nemzetközi porondon.

Az iraki kormány mellett Törökország, Irán és Szíria vezetői is határozottan ellenzik a függetlenséget, attól tartva, hogy az Irakon kívül is megerősítené a kurd szakadár törekvéseket.

A bagdadi központi kormány egyben ultimátumot intézett az autónom terület vezetéséhez, adják át Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint a területre vezető négy határátkelő ellenőrzését. Ha az utóbbi nem történik meg, az ott áthaladó szállítmányokat Bagdad csempészárunak minősíti.

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban nyilatkozatot tett közzé, amely szerint kész felfüggeszteni Kurdisztán függetlenségi törekvéseit és nyílt párbeszédet kezdeni Bagdaddal az iraki alkotmány alapján.