5 légitársaság szigorítja a biztonsági intézkedéseket az Amerikába tartó járatokon

csomaglopás, reptéri lopás, bőrönd, poggyász, csomagátvizsgálás
Fokozottabban ellenőrzik a poggyászokat is
Vágólapra másolva!
Öt nagy légitársaság – az Air France, a Cathay Pacific, az EgyptAir, az Emirates és a Lufthansa – is fokozza biztonsági óvintézkedéseit csütörtöktől az Egyesült Államokba tartó járatain az amerikai hatóságok kérésére.
Vágólapra másolva!

Az Air France szerdán közölte, a következő napon a párizsi Orly, majd egy héttel később, november 2-án a Charles de Gaulle repülőtéren is bevezeti az utasok fokozott átvilágítását. A francia légitársaság kérdőív formájában teszi ezt, amelyet az Egyesült Államokba tartó összes utasának ki kell töltenie.

Az Emirates közleményben tudatta, hogy a központjából, a dubaji nemzetközi repülőtérről Amerikába induló utasai az utasfelvételi pultnál, az átszálló utasok pedig a kapuknál esnek át előzetes interjúkon. Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság sürgette utasait, hogy hagyjanak plusz időt a check-in és a beszállás előtt az interjúkra.

A hongkongi székhelyű Cathay Pacific felfüggesztette az utasok számára, hogy saját maguk adják fel poggyászukat, továbbá közölte, hogy az Egyesült Államokba tartó utasaira "rövid biztonsági interjú" vár. Azok, akik csomag nélkül utaznak, a beszállás előtt, a kapunál kell, hogy megválaszolják a kérdéseket.
Az EgyptAir intézkedései között szerepel az utasok és a poggyászok alaposabb vizsgálata, valamint az interjúk alkalmazása. Szigorítják továbbá a tiltólistán szereplő termékeket.

Alaposabban ellenőrzik a poggyászokat is Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A Lufthansa közölte, az új szabályok az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal kérésére lépnek életbe. A hatóság a belbiztonsági minisztériumhoz tartozik, a tárca azonban egyelőre nem kommentálta a bejelentést az AP hírügynökség szerint. Az Egyesült Államokba tartó utasai kérdésekre számíthatnak a check-in pultnál, irataik ellenőrzésénél vagy a kapuknál.

Az egyelőre nem ismert, hogy más légitársaságokat is érintenek-e az intézkedések, amelyeket azt követően foganatosítanak, hogy lejárt a légitársaságok számára szabott 120 napos határidő, amely a rendelkezésükre állt az amerikai hatóságok által szabott biztonsági követelmények teljesítésére. Ezeket azt követően fogadták el, hogy júliusban feloldották a laptoptilalmat, amelynek értelmében nyolc arab ország és Törökország 10 repülőteréről nem lehetett a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt felvinni az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe.

A fokozott biztonsági intézkedések naponta mintegy 325 ezer utast érintenek, akik 105 ország 280 repteréről, 180 légitársaság gépein, kétezer járaton érkeznek az Egyesült Államokba.