Gyengült az euró, a madridi tőzsde komoly mínuszban

Vágólapra másolva!
Júliusi szintre süllyedt az euró a dollárral szemben és két százalék mínuszba került a madridi értéktőzsde irányadó mutatója azután, hogy a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot. Londoni pénzügyi elemzők szerint viszont a megnövekedett kockázatok ellenére a katalóniai válság legújabb fordulatainak gazdasági hatásai valószínűleg továbbra is kezelhetők maradnak.
Vágólapra másolva!

Mintegy fél órával a szavazás után a madridi értéktőzsde irányadó IBEX 35 index 1,6 százalékos mínuszban állt 10 185 ponttal. Eddigi napi legnagyobb vesztesége két százalék volt a csütörtöki záróértékhez képest.

A függetlenséget célzó szavazás eredményének a hatására az euró gyengült a dollárhoz képest. A bankközi kereskedésben az euró 0,55 százalékkal 1,1580 dollárra, július 20-ikai óta legalacsonyabb szintre gyengült a reggeli 1,1635 dollárról.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a katalán parlament pénteki döntése után összeállított helyzetértékelésében abból a feltételezéséből indul ki, hogy Madridnak sikerül új tartományi választásokat kieszközölnie Katalóniában. A ház szerint

lehetséges az is, hogy a spanyol kormány alkotmánymódosításokkal és a katalán autonómia kiszélesítésével meg tudja békíteni a katalán függetlenségi tábor kevésbé radikális szárnyát.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az eddigi 2,5 százalékról 2,3 százalékra csökkentették a spanyol hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésére szóló előrejelzésüket, de ez is egészséges növekedési ütem lenne euróövezeti mércével mérve.