Békés ellenállásra szólított fel a katalán elnök

PUIGDEMONT, Carles, katalónia, spanyolország, katalán köztársaság
Barcelona, 2017. október 27. Carles Puigdemont katalán elnök énekli a nemzeti himnuszt a katalán parlamentben, Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Vágólapra másolva!
Békés ellenállásra szólított fel Carles Puigdemont katalán elnök pénteken Barcelonában azután, hogy a regionális parlament megszavazta a Spanyolországtól független Katalán Köztársaság létrehozását, amire válaszul a spanyol parlament felsőháza a katalán parlament feloszlatása és előrehozott helyi parlamenti választások kiírása mellett döntött.
Vágólapra másolva!

Puigdemont a katalán parlament épületében több száz híve előtt hangsúlyozta: a katalán függetlenség támogatóinak most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk.

– jelentette ki Puigdemont.

Kiemelte: a parlament pénteken megtette azt a régóta vágyott lépést, amelyért már hosszú ideje küzdött, és teljesítette a szavazóktól kapott felhatalmazást.

Puigdemont szavait követően az egybegyűltek elénekelték a katalán himnuszt.

Barcelona, 2017. október 27. Carles Puigdemont katalán elnök énekli a nemzeti himnuszt a katalán parlamentben, Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot. (MTI/AP/Manu Fernandez) Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

A katalán parlament épületének környékén több tízezer függetlenségpárti tüntető ünnepelte délután, hogy a katalán törvényhozók megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot.

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC), amely a legjelentősebb elszakadáspárti politikai mozgalom Katalóniában, felszólította a régió köztisztviselőit, hogy ne kövessék a spanyol központi kormányzat utasításait, hanem tanúsítsanak "békés ellenállást".

A spanyol szenátus ugyanis a katalán tartományi parlament döntése után megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány várhatóan még a nap folyamán dönt a konkrét lépések végrehajtásáról.