Szijjártó: Spanyol belügy a katalán függetlenség kikiáltása

Barcelona, 2017. október 10. 
Függetlenségpárti tüntető
Barcelona, 2017. október 10. Függetlenségpárti tüntető egy traktoron a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában 2017. október 10-én, a parlament rendkívüli ülése napján. Carles Puigdemont katalán elnök felszólal a törvényhozás esti ülésén, amelyen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Vágólapra másolva!
Spanyolország belügyének tekinti a magyar kormány a katalán függetlenség kikiáltását - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szombaton reggel telefonon egyeztetett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel a katalán függetlenség kikiáltását követően Spanyolországban előállt helyzetről.

Barcelona, 2017. október 10. Függetlenségpárti tüntető egy traktoron a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában. Forrás: MTI/EPA/LUSA/Felipe Trueba

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar kormány a kérdést Spanyolország belügyének tekinti, és

bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni.

A katalán parlamenti függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot, ezután a spanyol kormány este bejelentette a katalán kormány és törvényhozás feloszlatását, és azt, hogy előrehozott parlamenti választást írnak ki december 21-ére Katalóniában.