Csaknem kétszázezren maradtak áram nélkül Szlovákiában

szlovákia
Tegnap félméteres hó hullott a Magas-Tátrában, ahol közepes lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szlovák hegyimentők.
Vágólapra másolva!
Csaknem kétszázezren maradtak áram nélkül vasárnap Szlovákiában az országon átvonult rendkívül erős szélvihar következtében.Közben a frissen lehulott nagy mennyiségű hó miatt lavinaveszély van a Magas-Tátrában - jelentette hétfőn a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A villanyvezetékeket, a házak tetőszerkezeteit megrongáló, sok helyen fákat is kidöntő erős szél következményeinek elhárítására több, mint nyolcszáz tűzoltót kellett mozgósítani, ők közel ötszáz helyszínre szálltak ki.

A szélvihar a legtöbb problémát az ország nyugati részében, a nyitrai, trencséni, pozsonyi és nagyszombati megyékben okozta. Utóbbiakban több, mint háromszáz helyszínen kellett károkat elhárítaniuk a tűzoltóknak.


A villanyáram-ellátás kiesése leginkább Pozsony, Trencsén és Nagyszombat környékén okozott gondokat,

ezekben a régiókban még hétfőn reggel is hatezer háztartás volt áram nélkül.

A vezetékrendszerben keletkezett, többnyire kidőlt fák okozta károk elhárítása még jelenleg is folyamatban van, a szolgáltató jelentése szerint az érintett területeken teljesen ma estére állhat helyre a rendszer. A vihar nem kerülte el az ország hegyi térségeit sem, jelentős károkról ugyan ezekből a térségekből nem érkeztek jelentések, de a helyenként az utakat elzáró, kidőlt fák miatt voltak forgalmi fennakadások.

Tegnap félméteres hó hullott a Magas-Tátrában, ahol közepes lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szlovák hegyimentők. Forrás: Lantos Gábor

Ezen felül, a vihart megelőzően, illetve azzal egy időben a Magas- Tátrában leesett, mintegy fél méternyi friss száraz hó miatt lokálisan közepes szintű lavinaveszéllyel kell számolni.

A hegyi-mentők szerint az ország többi hegyi térségében, az Alacsony-Tátrában, illetve a Fátrában csak 15 centiméternyi hó hullott, és a lavinaveszély egyelőre alacsony.