Izrael felszámolt egy izraeli területre átnyúló gázai alagutat

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg hétfőn felrobbantott egy félkész támadó alagutat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn. Három palesztin meghalt.
Vágólapra másolva!

Az övezet határvidékén hétfő délután többfelé is látni lehetett a robbantások okozta füstöt, és hallani lehetett zajukat. A környéken élők arról számoltak be, hogy

megremegtek a házak falai, és rakétatámadástól tartottak.

Az enklávé mellett felállították a rövid hatótávolságú rakéták ellen használatos vaskupolarendszer légvédelmi egységeit a még befejezetlen alagút izraeli szakaszának felrobbantása előtt.

Ronen Manelis, az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az épülő föld alatti járat az enklávéban található Han Junisz felől a határ közelében lévő Kiszufim kibuc felé tartott.

"Olyan technológiát használtunk, amely lehetővé tette megtalálását" - mondta a szóvivő.

- tette hozzá.

A felszámolt járat nem jelentett veszélyt a helyi lakosságra, mert egyelőre két kilométerre volt a legközelebbi településtől. Az alagút olyan helyen épült, ahol még nem hozták létre a Gázai övezet határán készülő föld alatti védelmi rendszert, és ahol erre a közeljövőben még nem kerül sor.

Izrael a 2014 nyarán kitört, Erős szikla fedőnevű, 50 napos hadművelet után több méter magas és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló,

érzékelőkkel felszerelt biztonsági betonfal

építésébe kezdett a Gázai övezet köré, amelynek költségét nagyjából kétmilliárd sékelre, vagyis átszámítva mintegy százötven milliárd forintra becsülik.

A Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet tíz évvel ezelőtti hatalomátvétele óta a gázai erőforrások jelentős részét az övezet alatt húzódó alagútrendszer kiépítésére fordította, amelynek egy része Egyiptomba tartó csempészalagút, másik része pedig Izrael területére átnyúló támadó járat.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium később közölte, hogy az alagút felrobbantásában

meghalt három palesztin, és többen megsebesültek

- jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az AFP biztonsági forrásokra hivatkozva közölte azt is, hogy a robbantás áldozatai a Hamászhoz közeli Iszlám Dzsihád nevű szervezethez tartoztak. A radikális mozgalommal szimpatizáló Paltoday nevű honlap pedig azt írta, hogy az alagút az Iszlám Dzsihádé volt.

A Hamász később elismerte, hogy az egyik halálos áldozat a szervezet fegyveres szárnyának volt a tagja.