Legalább 15 rendőrt öltek meg a tálib lázadók Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 15 rendőrt megöltek és további tizenkettőt megsebesítettek az afgán kormány és biztonsági erők ellen lázadó két külön támadásukban Afganisztánban – közölték hétfőn az afgán hatóságok.
Vágólapra másolva!

A lázadók a kelet-afganisztáni Gazni tartományban megtámadtak egy ellenőrzőpontot, megölve kilenc rendőrt és megsebesítve további négyet – mondta Aríf Núri, a tartományi kormányzó szóvivője. A több mint egy órán át tartó összecsapásban hét lázadó is életét vesztette, és további öt megsebesült.

Vasárnap késő este a dél-afganisztáni Zábul tartományban a tálibok megrohamoztak egy másik ellenőrzőpontot, a kirobbant tűzpárbajban hat rendőr meghalt és nyolc megsebesült – közölte Amir Dzsán Alokozaj, az egyik tartománybeli került közigazgatási vezetője. Alokozaj megjegyezte, hogy a támadásban nyolc tálib meghalt és 12 megsebesült.

Mindkét támadás elkövetését a kabuli kormány és az afgán biztonsági erők ellen fegyveres felkelést folytató tálibok vállalták magukra. A lázadók októberben az egész közép-ázsiai országra kiterjedő támadássorozatot indítottak a biztonsági erők tagjai ellen. A támadássorozatban eddig több mint 200 ember vesztette életét.

Időközben az észak-afganisztáni Baglán tartomány rendőrkapitányának szóvivője, Zabíulláh Sudzsa jelentette, hogy egy katonai járműre tapasztott robbanószerkezet lépett működésbe a tartomány székhelyén, Puli-Humrin egy piac területén, a robbanásban 13 civil megsebesült. A támadás elkövetését egyelőre senki sem vállalta magára. A sebesültek állapotára vonatkozó részleteket a forrás nem közölt.