Terrortámadás New Yorkban: Allah akbart kiáltott a merénylő

Truck plows through NYC Bike Path New York USA United States 2017 killed ATTACK wounded
NEW YORK, USA - OCTOBER 31 : Security forces cordon off the area after a man reportedly drove a pick up truck along a bike lane near the West Side Highway in New York City on October 31, 2017. Eight people were reportedly killed in the incident, at least 12 were injured. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nyolc ember meghalt, tizenegyen megsebesültek a kedden délután New Yorkban történt gázolásos merényletben. A rendőrség azóta kiderítette: az elkövető a 29 éves, üzbég származású Sayfullo Saipov, aki 2010 óta élt az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint a férfi az Iszlám Állam nevében ölt. Donald Trump amerikai elnök a támadás után elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. Üzbegisztán segíti az amerikai hatóságokat a nyomozásban.
Vágólapra másolva!

Nyolc ember meghalt, és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött.

A Manhattan délnyugati részében történt támadás után a sofőr két, fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból, majd azt kiabálta, hogy "Allah akbar!".

A 29 éves férfit a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették.

A támadót kórházba szállították, és megműtötték.

Nem voltak társai

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett. "Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni".

Nyolc ember halt meg a New York-i gázolásos merényletben Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris tudni az elkövetőről, hogy

Üzbegisztánból származik, és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba.

Lakhelye a floridai Tampában van és sofőrként dolgozik, többek között az Ubernél is. Neve: Sayfullo Saipov.

Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki - az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.

Az Ubernél dolgozott a terrorista

Az Uber együttműködik az FBI-al a merénylet nyomozásában. A társaság közölte: egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely Saipov biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, 1400 alkalommal szállított utast.

Volt azonban számos közlekedési kihágása: 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

A bűnügyi helyszínelők dolgoznak az egykori Világkereskedelmi Központ emlékműve közelében Forrás: MTI/AP/Bebeto Matthews

Nyugodt ember volt, de megkörnyékezte az Iszlám Állam

A Sky News szerint a család egyik barátja, Dilnoza Abdusamatova "nyugodt emberként" írta le a férfit, aki "gyakorlatilag csak aludni járt haza, a munkahelyén kívül pedig nem ment máshova."

Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában.

A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. A nekik nyilatkozó belügyi forrás szerint az

Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott,

de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.

A férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és

az Egyesült Államokban radikalizálódott

- erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

Bill de Blasio New York-i polgármester "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.

Nehezen illeszkedett be

- mondta el a Reuters brit hírügynökség tudósítójának az Ohio államban lévő Stow város üzbég közösségének egy tagja, Mirrakhmat Muminov, aki jól ismerte a férfit, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.

A két-három éve Stowban élt férfiról Muminov elmondta, hogy nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban,

kevés barátja volt, az angolja is rossz volt.

"Visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért magányos volt és a saját világában élt. Nem volt népszerű" - tette hozzá.

Muminov úgy tudja, hogy néhány hónappal ezelőtt született meg Saipov harmadik fia.

Diákok és turisták az áldozatok között

James O' Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra,

paintball fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve.

Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadás után biciklironcsok terítették be a kerékpárutat.

Hat ember a helyszínen meghalt, ketten a kórházba szállítás után haltak meg

- tette hozzá O' Neill.

Forrás: MTI/AP/Bebeto Matthews

A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár is. Valamint 5 argentin állampolgár is meghalt, akik a 30 éves osztálytalálkozójukat ünnepelték, 2 áldozatot pedig egyelőre még nem azonosítottak.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről. Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes.

Trump: Elég volt!

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért "megállították a gyanúsítottat, és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak". A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

- írta az elnök.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, és emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak voltak. A támadásról tájékoztatták Jeff Sessions igazságügyi minisztert és Christopher Wray FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "szorosan figyelemmel kíséri" a fejleményeket.

A 29 éves üzbég Sayfullah Habibullahevic Saipov volt a merénylő Forrás: AFP/St. Charles County Dept. Of Corr

Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint

az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt.

A mecset 2006 óta - a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében - már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Argentína New York-i konzulátusa közölte, hogy öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. "Megszakad a szívem New Yorkért" - írta a first lady.

Üzbegisztán segít Amerikának

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását - közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerdán levélben Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében, amelyben hazája együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóval, és az Egyesült Államokkal.