Őt jelöli Trump az amerikai jegybank élére

YELLEN, Janet; TRUMP, Donald
Washington, 2017. november 2. Donald Trump amerikai elnök (j) és Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Federal Reserve Board (Fed) kormányzótanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2017. november 2-án. Trump bejelentette, hogy a 64 éves Powellt jelöli a jegybank új elnökének Janet Yellen tisztségének betöltésére. Powell kinevezéséhez előbb a szenátusnak jóvá kell hagynia Trump döntését. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön délután a Fehér Házban bejelentette, Jerome Powellt jelöli az amerikai jegybank (Fed) új elnökének.
Vágólapra másolva!

Jerome Powell az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett Janet Yellent váltja a jegybankelnöki székben. Powell 2012 óta a jegybank kormányzótanácsának tagja volt. Kinevezését - meghallgatása után - a szenátusnak kell jóváhagynia.

A bejelentés nem befolyásolta lényegesen a tőzsdei árfolyamok alakulását. A piacok számítottak a monetáris politikai nézeteiben "galambként" ismert Powell jelölésére a szintén "galamb" politikát folytató Janet Yellen utódjaként. A piacok az új elnöktől a Fed által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják.

Döntése bejelentésekor a Fehér Ház Rózsakertjében Donald Trump a jelölt felkészültségét, tapasztalatát dicsérte, Jerome Powell pedig átlátható pénzügypolitikát ígért.

A washingtoni születésű Jerome Powell jogász és beruházási bankár, a magánszektorban és a kormányzati szférában egyaránt tapasztalatokat szerzett. A Wall Streeten a Carlyle-csoport korábbi társtulajdonosa, az 1990-es években George Bush elnöksége idején dolgozott a pénzügyminisztériumban is. Elemzők pragmatikusnak és a monetáris politikában centristának tartják, aki nem egy döntésében - például a kamatpolitikát illetően - támogatta Janet Yellent.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Federal Reserve Board (Fed) kormányzótanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2017. november 2-án Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A jelölés nem volt teljesen meglepetés, mivel a The Wall Street Journal című lap szerdán jelentette, hogy Donald Trump mellette döntött és erről már kedden értesítette a jelöltet.