Oszama bin Ladenről újabb, eddigi titkok kerülnek nyilvánosságra

2011 politikai bukásai, Oszama bin Laden, Al Kaida
Vágólapra másolva!
Oszama bin Ladennel kapcsolatos dokumentumok újabb garmadáját, köztük egy naplót és videofelvételeket hozott nyilvánosságra az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA.
Vágólapra másolva!

A szerdán hozzáférhetővé vált archívum az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetőjével kapcsolatos mintegy 470 ezer anyagot tartalmaz.

Mike Pompeo, a CIA igazgatója szerint a levelek, video- és hangfelvételek, valamint az archívumban szereplő további anyagok

mélyebb bepillantást engednek az amerikaiaknak a terrorszervezet működésébe és terveibe.

A dokumentumok egy olyan számítógépről származnak, amelyre az amerikai tengerészgyalogság különleges egysége tett szert az Oszama bin Laden likvidálásával végződő akcióban 2011. májusában a pakisztáni Abbotábádban.

Oszama bin Laden Forrás: AFP

Az elmúlt két és fél évben ez a negyedik alkalom, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel kapcsolatos dokumentumokat hoz nyilvánosságra a CIA. Vannak dokumentumok, amelyeket azonban nemzetbiztonsági érdekekre vagy tartalmuk - például pornográf - jellegére hivatkozva visszatartanak.

A dokumentumok, köztük Oszama bin Laden személyes naplója,

18 ezer dokumentum, hozzávetőleg 79 ezer hang- és képfájl és több mint tízezer videofájl a CIA honlapján, eredeti arab nyelven érhető el.