Több mint 180 ezer kurd vesztette el otthonát a népszavazás óta

Vágólapra másolva!
Több mint 180 ezer, főként kurd nemzetiségű civil vált földönfutóvá Észak-Irakban az iraki-kurd konfliktus miatt – jelentették csütörtökön humanitárius szervezetek.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint november 2-ig több mint 183 ezer ember ényszerült elhagyni otthonát, köztük 79 ezer Kirkuk városát.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.

Humanitárius szervezetek a múlt héten arról számoltak be, hogy mintegy 30 ezer kurd kényszerült elhagyni a Kirkuktól délre fekvő, többnemzetiségű Túzhúrmati városát, miután az iraki kormányerők bevonultak. A szervezetek szerint etnikai és felekezeti viszályok robbantak ki a kurd többségű, mintegy 100 ezer lakosú városban. A városban síita turkománok és arabok élnek még. A kurdok nagy többsége szunnita.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédőcsoport arról számolt be, hogy

több száz otthont fosztottak ki, gyújtottak fel vagy romboltak porig a város olyan körzeteiben, ahol többségében kurdok laknak.

Az AI ezt az állítást videókkal, műholdfelvételekkel, fényképekkel és többtucat szemtanú beszámolójával támasztotta alá.

Az iraki hadsereg eközben folytatja az IÁ elleni hadműveleteket, amelyeknek célja végleg megtisztítani Irakot a dzsihadistáktól. Dzsabar al-Luaibi iraki olajipari miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az iraki erők visszafoglalták a szíriai határhoz közeli, nyugat-iraki Akkasz gázmezőt az IÁ-tól.

A dzsihadisták jelenleg már csak Nyugat-Irakban tartanak területeket fennhatóságuk alatt, miután júniusban elvesztették iraki fellegváruk, Moszul fölött az ellenőrzést.