Vádat emeltek a New York-i merénylő ellen

New York, terrortámadás, Manhattan
New York, 2017. november 1. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. A férfit őrizetbe vették. (MTI/EPA/Jason Szenes)
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek szerdán New Yorkban Sayfullo Saipov ellen, aki előző nap Manhattanben egy teherautóval az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrorakciót követett el. Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy halálbüntetést érdemelne a merénylő.
Vágólapra másolva!

A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves, üzbég származású férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás címen helyezték vád alá. Joon Kim manhattani főügyész szerint a terrorszervezet támogatásáért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat a vádlott,

az emberölésért pedig akár halálos ítéletet.

A per során további vádak merülhetnek fel - tette hozzá.

Joon Kim, manhattani főügyész sajtótájékoztatót tart a New Yorkban 2017. november 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Saipov közölte, hogy azért választotta halloween napját, mert arra számított, ekkor lesz a legtöbb ember az utcán.

New York, 2017. november 1. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében, ahol egy üzbég származású 29 éves férfi bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített 2017. október 31-én. Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

A merényletre két hónapig készült, eredetileg a Brooklyn hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében lévő kerékpárúton is bele akart hajtani a tömegbe.

Forrás: MTI/FR170905 AP/Andres Kudacki

A vádiratban szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam több ezernyi propagandaanyagát találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat.

New York utcáin jelentősen megnövelték a rendőri jelenlétet, különösen a forgalmas csomópontoknál.

A vasárnapi maratoni futóversenyen pedig nagy számban lesznek jelen egyen- és civilruhás rendfenntartók, terrorelhárítók.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökre virradóan Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta: