Túl enyhe ítéletet kapott a terrorista bátyja

Abdelkader Merah
Párizs, 2017. november 2. Ügyvédek nyilatkoznak a sajtónak Párizsban 2017. november 2-án, miután a párizsi esküdtszék terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészességért húsz év szabadságvesztésre ítélte Abdelkader Meraht, az első franciaországi dzsihadista támadás elkövetőjének, Mohamed Merahnak a bátyját. Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban. A merénylőt március 22-én lelőtték a hatóságok. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
A párizsi ügyészség pénteken bejelentette, hogy súlyosbítást kérve fellebbez Abdelkader Merah ügyében. A 2012-es franciaországi dzsihadista támadás elkövetője, Mohamed Merah bátyját előző nap húsz év szabadságvesztésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt.
Vágólapra másolva!

A vádhatóság úgy véli, hogy az esküdtek "nem vontak le minden jogi következtetést a tényekből", amikor terrorista bűnszövetkezetben igen, de az emberölésekben nem mondták ki bűnrészesnek a vádlottat. Utóbbiért életfogytiglani börtönbüntetés járt volna.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között

hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát,

hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Párizs, 2017. november 2. Ügyvédek nyilatkoznak a sajtónak Párizsban 2017. november 2-án, miután a párizsi esküdtszék terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészességért húsz év szabadságvesztésre ítélte Abdelkader Meraht, az első franciaországi dzsihadista támadás elkövetőjének, Mohamed Merahnak a bátyját. Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó perben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a 35 éves francia-algériai állampolgárságú fővádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki az elkövető szellemi mentora volt.

A vádhatóság azt állította, hogy ő irányította öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, nincs arra utaló bizonyíték, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben.

A súlyosbító ítéletért a másik vádlott esetében is fellebbez az ügyészség. Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott, amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el a terroristának, aki gyerekkori barátja volt és akiről tudta, hogy radikalizálódott.

Eric Dupond-Moretti, a fővádlott ügyvédje korábban azt mondta, hogy gondolkodik a fellebbezésen, mégpedig azért, hogy ügyfele felmentését kérje, de erről még egyeztetnie kell Abdelkader Merah-val.
Abdelkader Merah a terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt kiszabható maximális büntetést kapta. A héten életbe lépett új terrorelhárítási törvény alapján azonban szigorodott a büntetés, s ezentúl harminc évvel sújtható, akiről bebizonyosodik, hogy terroristákat segített.

Mohammed Merah Forrás: AFP/France 2

A 2012-es dél-franciaországi merényletek voltak az első iszlamista támadások Franciaországban 1995 óta, amikor is az al-Kaida terrorszervezet elődjének számító algériai GIA hajtott végre merényletsorozatot Párizsban.

Mohamed Merah lett a jelképe az elmúlt években Franciaországot sújtó dzsihadista terrorizmusnak, amelynek 2015 óta 241-en estek áldozatul.

Naima Rudloff ügyész azt kérte a perben az esküdtszéktől, hogy "adjon leckét demokráciából, lerántva a leplet a terrorizmus újfajta arcáról". A pernek ugyanis az volt az alapkérdése, hogy Mohamed Merah "magányos farkasként" követte el a támadásokat vagy pedig segítették őt. Az elmúlt öt hét arra világított rá, hogy a terroristátToulouse-ban jelentős iszlamista radikális mozgalom vette körül.