Lejtmenet: a franciák többsége elégedetlen Macron borzalmas első félévével

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron, francia államfő pár hete közölte, hogy az év végéig egy menekültet sem akar az utcán, vagy az erdőben látni.
Vágólapra másolva!
Vasárnap a France2 közszolgálati televízió tette közzé azt a közvélemény-kutatást, amely szerint a franciák közel kétharmada, 59 százaléka elégedetlen Emmanuel Macron francia államfő első féléves tevékenységével, és csupán alig 35 százaléka elégedett vele, az emberek hat százalékának pedig nincs véleménye a kérdésben. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen botrányt botrányra halmoz a magát centristának mondó francia elnök, egykori bukott szocialista gazdasági miniszter. 
Vágólapra másolva!

A Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet reprezentatív felmérése november 2-án és 3-án 1817 francia nagykorú megkérdezésével készült. A kutatás kiemeli, hogy a tavaszi elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macronra szavazók 80 százaléka, és a jobboldali Francois Fillon táborának pedig a fele elégedett a köztársasági elnök eddigi politikájával. (Mint ismert, Fillon egykori pártja kettészakadt, megalakult belőlük egy abszurd parlamenti csoport: a konstruktív ellenzékiek csoportja. Hamarosan elnökválasztás lesz a jobboldali LR-ben, és Nicolas Sarkozy egykori jobb keze, a kemény és tehetséges Laurent Wauquiez lesz minden bizonnyal a pártelnök, és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy hamar rendet csinál a pártjában).

A szocialista választóknak alig 20 százaléka, a két radikális tábornak, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon pártja, a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország választóinak pedig csak 18 százaléka támogatja Macron irányvonalát.

A felmérés szerint Macronnal szemben az az egyik legáltalánosabb ellenvetés, hogy cserbenhagyja az alacsonyabb jövedelműeket, és az elnöki politika a vagyonosabb rétegeknek kedvez.

63 százalék szerint a jelenlegi kormánypolitikával a felsőbb rétegek járnak jól, hét százalék szerint a középosztálynak kedvez, míg 21 százalék szerint egyik réteget sem részesíti előnyben Emmanuel Macron. Ugyanakkor Macron gyengekezűsége a migránshelyzet és a terrorizmus kezelésében egyértelmű.

Forrás: AFP PHOTO / POOL / CHRISTOPHE SIMON

Sok franciát felháborított Macron nagyképűsége, egyfajta tudatosan köré épített személyi kultusza. Abban viszont alig 27 százalék bízik, hogy javulni fog az emberek életszínvonala.

Macron hatalmas bukása a szenátori választásokon

Korábban megírtuk, hogy a szeptember végén megtartott szenátori választásokon alaposan leszerepelt Macron. Pártjának, a La République en Marche!-nak 29 szenátora volt a szavazást megelőzően, akik a szocialistáktól álltak át. A választást megelőzően a Macron-pártiak magasra tették a lécet: meg szerették volna duplázni a szenátori helyeket, de legrosszabb esetben is 50 szenátori helyet tűztek ki elérendő célként. Aztán jött a realitás: a voksolás eredményeképpen csökkent szenátoraik száma, így már csak 23-an képviselik a pártot. Az óriási kudarc egészen biztosan nem tett jót Macron népszerűségének.

Irreálisan sok pénzt költött sminkre a francia elnök, kiverte a biztosítékot a franciáknál

A Le Point nevű hetilap írta meg, hogy hivatalba lépésének 3 hónapja alatt 26 ezer euróba került Emmanuel Macron francia államfő szépsége. Ez az extrém hír egyből a francia politikai élet egyik fő témája lett. A cikk megjelenése után a francia elnöki hivatal közleményében elismerte, hogy 3 hónap alatt valóban 26 ezer eurót (közel 8 millió forintot) költöttek az elnök sminkjére... A közösségi oldalak kommentelőit nem győzte meg a válasz, erősen támadták Macront.

Az V. köztársaság kikiáltása óta francia elnök nem volt még olyen népszerűtlen száz nap után, mint Macron

A francia történelem legnépszerűtlenebb elnöke száz nap után eddig a legutóbbi elnök, a szocialista Francois Hollande volt. Neki öt évvel ezelőtt 46%-os volt az elfogadottsági mutatója. Ehhez képest Macroné hihetetlenül gyenge: neki 36% volt az IFOP mérése szerint. Azaz, a franciák mindössze egyharmada bízott benne az első három hónap után. A népszerűségvesztést jellemzően úgy kezeli, hogy sztárokkal, celebekkel mutatkozik, bízva abban, hogy ez a népszerűségi mutatóin is megmutatkozik. Ennek eredményében azért elég sokan kételkednek.