Sok civil áldozata van a kelet-szíriai pokolgépes támadásnak

Vágólapra másolva!
Legalább 75 polgári személyt ölt meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban, ahol a dzsihadisták az utolsó, általuk ellenőrzött területeket igyekszenek megvédeni - közölte vasárnap egy civil szervezet.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányhadsereg közben a tartománybeli Bukamal irányába nyomult előre. Ez az utolsó, még a dzsihadisták kezén lévő város.

A hadsereg immár 15 kilométernyire megközelítette a várost

- jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A nagy-britanniai központú, kiterjedt aktivista hálózattal rendelkező OSDH közölte, szombaton az IÁ belső menekültekre csapott le.

- mondta az AFP francia hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű szervezet elnöke.

Fiatal szíriai sebesültet szállítanak kórházba. Forrás: AFP/Vedat Xhymshiti

A menekültek egy sivatagos területen gyűltek össze, amely a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szövetség ellenőrzése alatt áll, amely az Egyesült Államok támogatásával szintén offenzívát folytat Deir-ez-Zórban a dzsihadisták ellen.

- mondta Rámi Abder-Rahmán, aki szerint a civilek az Irakkal határos, kőolajban gazdag tartományban az IÁ által folytatott két offenzíva elől menekültek.

A dzsihadistákat a kormányerők csütörtökön űzték ki az azonos nevű tartományi székhely belvárosából, pénteken az iraki Káimot veszítette el az IÁ.

Haider al-Abádi iraki kormányfő vasárnap félárbocra engedte a nemzeti zászlót Káim központjában, így üdvözölve, hogy szinte már az összes, az IÁ által 2014-ben megszállt területet sikerült visszafoglalni.


A dzsihadisták Deir-ez-Zórban az Eufrátesz völgyébe szorultak vissza, a határ mindkét oldaláról offenzívát indítottak ellenük.

A még a IÁ kezén lévő utolsó területekről civilek százezrei menekülnek el.

A Save The Children civil szervezet szerint az elmúlt hetekben 350 ezer ember, közöttük 175 ezer gyermek kockáztatta az életét, hogy menedéket keressen, és kiszabaduljon a deir-ez-zóri hadi események térségéből.

A szíriai polgárháborúnak 2011 márciusa óta több mint 330 ezer halottja volt, és milliók menekültek el a harcok elől otthonukból.