Iraki legfelsőbb bíróság: Kurdisztán nem szakadhat el az országtól

Vágólapra másolva!
Az iraki legfelsőbb bíróság úgy ítélkezett hétfőn, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem, amivel arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére népszavazást írt ki az autonóm Kurdisztán elszakadásáról, és a szavazatukat leadók túlnyomó többsége megszavazta ezt szeptember végén.
Vágólapra másolva!

Az iraki legfelsőbb bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy "vessen véget az alkotmány félreértelmezésének", és erősítse meg az ország egységét.

A legfelsőbb bíróság hivatott dönteni a központi kormány és a régiók - köztük Kurdisztán - közötti vitákban.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban – Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.