A jemeni lázadók szaúdi és az emírségekbeli létesítmények megtámadásával fenyegetőztek

2017.11.07. 19:16

A jemeni síita húszi lázadók szaúd-arábiai és egyesült arab emírségekbeli kikötők, repülőterek, határátkelők és létfontosságú létesítmények megtámadásával fenyegetőztek kedden válaszul arra, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció ideiglenesen lezárta az összes jemeni szárazföldi, légi és tengeri kikötőt.

A húszik vezetése közleményben ítélte el a szaúdi vezetésű katonai szövetség Jemen elleni blokádjának megerősítését. Hangsúlyozták, hogy nem fognak "ölbe tett kézzel ülni", és szélsőségesebb úton fogják megakadályozni a jemeni emberek elleni intézkedéseket, amelyeknek célja szerintük az emberek kiéheztetése és megalázása.

A koalíció a blokád megerősítésének bejelentésekor közölte, hogy az intézkedés nem korlátozza a humanitárius szállítmányok és a segélymunkások hozzáférését a háború sújtotta területekhez.

Segély- és humanitárius szervezetek az jemeni háború kitörése óta figyelmeztetnek, hogy az olajban gazdag, de mégis a világ egyik legszegényebb országa humanitárius katasztrófa szélén táncol.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője kedden viszont azt közölte, hogy a koalíció intézkedései megakadályozzák a segélyek eljuttatását, mivel lezárták a szállítási útvonalakat. Ha ezek az útvonalak nem válnak elérhetővé a segélyszervezetek számára, az katasztrofális hatással lesz az ország lakosságára - mondta.

Jens Laerke azt is mondta, hogy mintegy 7 millió jemeni került az éhezés szélére.

A blokád megerősítésének előzménye, hogy szombaton egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg a szaúdi légierő Rijádtól északkeletre, a Háled király nemzetközi repülőtér közelében.

A húszi lázadók közölték, hogy a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára. A koalíció erre válaszul erősítette meg a a blokádot.

Szaúd Arábia Iránt okolta a rakétakilövésért, Ádel Dzsubeir szaúdi külügyminiszter "háborús cselekmény" elkövetésével vádolta meg Iránt. Irán pedig alaptalannak nevezete a szaúdi állításokat, és elutasította a vádakat.

Jemenben polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében foglalták el a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén.

Irán támogatja a lázadókat, de tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. 2015 márciusa óta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya támogatást kap a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség légierejétől. A katonai szövetség vasárnapra virradóra több légicsapást mért a lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, válaszul a húszik rakétatámadására.