Bekerítették az Iszlám Állam kelet-szíriai fellegvárát

2017.11.08. 16:35

A szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák bekerítették az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik utolsó, kelet-szíriai fellegvárának számító Abu-Kemál városát az iraki határ közelében - jelentette szerdán a szíriai hadsereg oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita milíciához köthető al-Manár televízió.

A szíriai hadsereggel és szövetségeseivel kapcsolatban álló Központi Katonai Médiaközpont (CMMC) beszámolója szerint a kormányerők eközben megkezdték a benyomulást a városba. Mind az al-Manár, mind a CMMC közölte, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők csatlakoztak az iraki kormányerőkhöz a határ mentén. A hadsereg még nem reagált a beszámolókra.

Szintén szerdán az iraki erők mellett harcoló Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nevű síita milícia közleményében tudatta, hogy az iraki egyesített erők hadműveletet indítottak az el-Anbár kormányzóság területén található ar-Rúmánia visszafoglalására a szélsőséges szervezettől a szíriai határ közelében. A milícia az offenzívára vonatkozó egyéb részletekkel nem szolgált.
A dzsihadisták korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhattak magukénak Szíria és Irak területén, főleg tavaly óta azonban jelentős területeket vesztettek a térségben. Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt 2017 novemberére a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve az e városokat övező néhány település maradt.