Illegális jádebányászok támadtak mianmari rendőrökre

2017.11.08. 14:33

Három ember életét vesztette Mianmarban a rendőrség és több száz illegális jádebányász közötti összecsapásokban – jelentette be a helyi belügyminisztérium szerdán.

Az elmúlt hetekben ez volt a második alkalom, hogy a jádekitermelésben dolgozó fizikai dolgozók összecsaptak a rendőrökkel. A tettlegesség hétfőn kezdődött, miután a rendőrség megakadályozta, hogy mintegy 500 vájár munkához kezdjen egy Kacsin államban található jádebánya környékén. Az észak-mianmari régió a világ egyik leggazdagabb jádelelőhelye.

A bányászok kalapácsokkal és kövekkel támadtak a rendőrökre, akik figyelmeztető lövéseket adtak le – pontosított a belügyminisztérium.

A harcokban két bányász és egy rendfenntartó vesztette életét, kilenc vájárt előállítottak. Október végén legalább öt ember halt meg, több mint húszan pedig megsebesültek egy hasonló összecsapásban.

A Global Witness nevű nemzetközi jogvédő szervezet úgy tudja, hogy Mianmar 2014-ben csaknem 27,5 milliárd euró (több mint 8500 milliárd forint) értékben exportált jádét. Ebből csak Kína 10,6 milliárd eurónyi (csaknem 3300 milliárd forint) féldrágakövet vásárolt fel.