Lelőttek egy iráni politikai aktivistát Hollandiában

2017.11.09. 17:47

Lelőtték egy iráni arab szeparatista csoport alapítóját Hágában csütörtökre virradó éjjel - jelentette a holland rendőrség.

A hatóságok közlése szerint őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, aki el akart menekülni a bűntény helyszínéről. "Érintettségét a történtekben kivizsgálják" - áll a rendőrség közleményében.

A mentősök megpróbálták újraéleszteni a meglőtt politikai aktivistát, de belehalt sebesülésébe.Az 52 éves iráni Ahmad Mola Nissi az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) alapítója volt. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.A ahvázi arab kisebbség szerint a többségében perzsa etnikumú Iránban megszállás alatt, rossz életkörülmények között, jogfosztottan kénytelenek élni, ezért függetlenséget vagy legalább autonómiát akarnak maguknak szerezni.

Mola Nissi a Reuters brit hírügynökségnek júliusban adott interjújában elmondta: mozgalma "fel akarja szabadítani az ahváz földeket és embereket az iráni megszállás alól".
Az ASMLA fegyveres szárnya, a Mohiuddín an-Nasszer Mártírok Brigádja több iráni merénylet elkövetőjeként jelentkezett, harcosai a többek között az iráni Forradalmi Gárda két tagját is meggyilkolták januárban.
Az iszlám síita ágát követő Irán azzal vádolja regionális riválisát, a szunnita Szaúd-Arábiát, hogy pénzügyileg támogatja az iszlám köztársaság területén aktív szeparatista csoportokat. Rijád tagadja ezeket a vádakat.