Hónapok óta először szólalt meg a Big Ben

court BREXIT Horizontal
The Elizabeth Tower, otherwise known as Big Ben, is pictured at the Houses of Parliament in central London on December 7, 2016. British lawmakers will be asked to vote Wednesday on Prime Minister Theresa May's plan to start Brexit by March next year in a parliamentary showdown between the government and pro-EU MPs. May has agreed to provide further details on her negotiating strategy before triggering the Article 50 exit process -- as long as MPs back her timetable and the result of the June referendum to leave the European Union. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
A nyár vége óta először szólalt meg csütörtökön a londoni parlament világhírű toronyórája, a Big Ben.
Vágólapra másolva!

A 158 éves szerkezetet - amelynek harangjátéka legalább olyan híres, mint maga az óra -, valamint az órának otthont nyújtó, mára szinte teljesen felállványozott tornyot 29 millió fontos az az 11 milliárd forintos költségvetéssel

négy évig tartó rekonstrukciónak vetik alá.

A harangjáték augusztus 21-én volt hallható legutóbb, ám csütörtökön ismét működésbe helyezték a brit háborús halottak vasárnap esedékes emléknapjára készülve.

A brit háborús halottakra emlékeznek vasárnap

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a csaknem egy évszázadra visszanyúló hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

A megemlékezésen, amelyen II. Erzsébet királynő is részt vesz, a felsorakozott tömeg hagyományosan

a Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után tiszteleg kétperces néma főhajtással a halottak emléke előtt.

A Big Bennek más fontos közéleti szerepe is van: az egész órát jelző harangjátékot a BBC rádió politikai és közéleti csatornája, a Radio 4 mindig élőben közvetíti a nagyobb délutáni és esti hírműsorok előtt pontos időjelzés gyanánt, de az évekig tartó nagyjavítás idejére a hallgatóknak ezt is nélkülözniük kell.

Az Erzsébet-torony, más néven a Big Ben Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A harangjáték súlyosan károsítaná a renoválók hallását

A harangjáték rendkívüli népszerűségét illusztrálja, hogy még Theresa May miniszterelnök is méltatlankodott a hosszú szünet miatt.

A Big Bent némaságra ítélő szakértők szerint azonban ha a 13,7 tonnás harang a felújítás idején is működne - ami technikailag megoldható lenne -, az súlyosan károsíthatná az óra és a torony renoválását végzők hallását.

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot - amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012, vagyis

II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony - legutóbb 1983-ban újították fel.

Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja az augusztusban kezdődött nagyjavításig folyamatosan működött a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta, még a II. világháború legsötétebb időszakában, a London elleni súlyos német bombatámadások hónapjaiban is.

A harangjátékot a vasárnapi emléknap után újból leállítják.

Legközelebb december 23-án helyezik ismét működésbe

a karácsonyi és újévi ünnepekre, de január 1-jén megint kikapcsolják.