Négyszázan haltak meg az iráni földrengésben

földrengés, Irak, Irán
Szarpol-e-Zahab, 2017. november 13. Otthonukat vesztett emberek, valamint katonák és tűzoltók az iraki-iráni földrengésben megrongálódott lakóépületek romjai között a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án. Az előző esti 7,3-as fokozatú földmozgásban legkevesebb 330-an meghaltak, és közel 4500-an megsebesültek. Az epicentrumot a kelet-iraki Halabdzsa várostól 31 kilométerre mérték. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 407-en haltak meg az Irán és Irak határvidékét sújtó vasárnapi földrengésben – írja a BBC. A katasztrófa legjobban iránt súlytotta: a halálos áldozatok száma itt a legnagyobb, a 7000 sérült közül 6300 iráni állampolgár.
Vágólapra másolva!

Az iráni állami tévé legfrissebb adatai szerint

a halálos áldozatokon túl legalább 7000-en megsérültek

a Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre éjszaka bekövetkezett 7,3-as erejű földmozgásban, amelyet egész Irakban és még Izraelben is lehetett érezni.

Szarpol-e-Zahab, 2017. november 13. Az iráni diákok hírügynöksége, az ISNA által közreadott képen megrongálódott lakóépületet néznek emberek a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án, miután előző este 7,3-as fokozatú földrengés rázta meg az irak-iráni határvidéket. A földmozgásban legkevesebb 407-en meghaltak, és közel 1700-an megsebesültek. Az epicentrumot a kelet-iraki Halabdzsa várostól 31 kilométerre mérték. (MTI/AP/ISNA/Puria Pakizeh) Forrás: MTI/AP/ISNA/Puria Pakizeh

A rengés középpontja 23 kilométerrel a földfelszín alatt volt, ami kis mélységnek számít, és az ilyen rengés nagyobb kárt szokott okozni.

A természeti katasztrófa leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, a legtöbb áldozat pedig a 85 ezer fős lakosú Sarpol-e Zahabban élt. A város kórháza is megrongálódott, ami megnehezíti a sérültek ellátását. Több mint 70 ezer ember keresett menedékhelyet a katasztrófa után - írja a BBC.

A rengés földcsuszamlásokat is előidézett Iránban, amelyek nehezítik a mentést – jelentette az iráni állami tévé.

Szarpol-e-Zahab, 2017. november 13. A Tasznim iráni hírügynökség által közreadott képen hozzátartozók gyászolják az irak-iráni földrengés egyik áldozatát a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án. Az előző esti 7,3-as fokozatú földmozgásban legkevesebb 407-en meghaltak, és közel 4500-an megsebesültek. Az epicentrumot a kelet-iraki Halabdzsa várostól 31 kilométerre mérték. (MTI/AP/Tasznim/Farzad Menati) Forrás: MTI/AP/Tasznim/Farzad Menati

Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, azon belül főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városokat. Legkevesebb heten haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette az iraki belügyminisztérium.

Sok lakos a szabadban töltötte az éjszakát mindkét országban a további rengésektől való félelmében.

Szarpol-e-Zahab, 2017. november 13. Utcára menekült emberek melegednek a tűznél megrongálódott lakóépületek közelében a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án, miután előző este 7,3-as fokozatú földrengés rázta meg az irak-iráni határvidéket. A földmozgásban legkevesebb 407-en meghaltak, és közel 1700-an megsebesültek. Az epicentrumot a kelet-iraki Halabdzsa várostól 31 kilométerre mérték. (MTI/EPA/ISNA/Puria Pakizeh) Forrás: MTI/EPA/ISNA/Puria Pakizeh

A Reuters hírügynökség kiemelte, hogy Iránban vidéken sok ház vályogból épül, és így kevésbé képes ellenállni egy földmozgásnak, mint más építőanyag.

Több mint száz utórengés történt, köztük több meghaladta a 4-es erősséget.

A földmozgás Törökországban is érezhető volt,

de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.

Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-as erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-ös erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el.