Twitterezés miatt bírálnak egy iráni vallási vezetőt

Vágólapra másolva!
Heves bírálatokat kapott Ahmad Hatámi ajatolláh magas rangú iráni vallási vezető, mert használni kezdte a Twittert, miután évekig vehemensen tiltakozott a közösségi médiaplatform ellen – számolt be erről vasárnap a dpa német hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A síita vallási vezető a Twitterről szólva úgy fogalmazott: egész jól ki tudja ott fejezni bárki a véleményét – idézte az ajatolláht az ISNA iráni hírügynökség.

Hatámi, aki októberben hozta létre Twitter-fiókját, általában síita álláspontokról és vallási tézisekről értekezik a közösségi oldalon. Bírálói viszont vélhetően azt nehezményezik, hogy az ajatolláh egyike azoknak az iráni keményvonalasoknak, akik betiltották a Twittert Iránban.

Egyik kritikusa a Twitteren azt írta egy bejegyzésében:

Hatámi a közösségi oldal összes felhasználóját Izrael ügynökeinek minősítette így most már ő is egy közülük.

Annak ellenére, hogy a Twittert hivatalosan betiltották Iránban, több millió iráni használja aktívan a szolgáltatást. Ráadásul szinte az összes magas rangú tisztségviselőnek van fiókja, köztük Haszan Róháni elnöknek és az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak is.
Bár a hozzáférést az iráni internetszolgáltatók blokkolják, a Twittert egy egyszerű, ingyenes VPN-en keresztül el lehet érni.