Sorshúzással döntöttek két uniós ügynökség új helyszínéről

Vágólapra másolva!
Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot (EBA) pedig Párizsba fogják költöztetni Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után - döntött az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén többfordulós, titkos szavazás útján választották ki az új helyszíneket.

A jelenleg még Londonban működő, a Brexit miatt azonban költözni kényszerülő két uniós ügynökség új székhelyeként

eredetileg huszonegy tagállam huszonhárom városa pályázott,

Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett az EMA-ért folyó versenytől, amelyért így tizenhat, míg az EBA-ért nyolc város szállt versenybe.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a fő esélyeseknek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város.

A banki szabályokat megszövegező és koordináló EBA új székhelyére Frankfurtot, Dublint, illetve Bécset tartották a legnagyobb esélyesnek, de végül Párizs került a második fordulóba Bécs helyett, a harmadikba pedig már csak a francia és az ír főváros.

Sorshúzással döntöttek

A magyar delegációt vezető Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy véleménye szerint

"Nagy tanulság, hogy kizárólag szavakban létezik mindaz, amit több nyugat-európai tagállami, intézményi vezető mond a földrajzi kiegyensúlyozottságról" - jelentette ki, hozzátéve, ez "nem jó üzenet", amikor az EU jövőjéről kell komoly döntéseket hozni.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország is be tudott volna nyújtani versenyképes pályázatokat, de nem tette, hogy így segítse a térség azon országait, amelyekben még nincs uniós ügynökség.

Végezetül pedig a "sors furcsa fintorának" nevezte, hogy

mindkét voksoláson patthelyzet alakult ki

az utolsó fordulóban, és sorshúzással kellett dönteni.

Már 2019-ben az új helyszíneken kell működniük

Az Európai Bizottság a szavazást "a Brexit első látható eredményének" nevezte, és közleményében hangsúlyozta, az ügynökségeknek zavartalanul kell folytatniuk a működésüket a költözés után is.

A bizottság a tagállamok által elfogadott kritériumok alapján értékelte az ajánlatokat, melyek a következők voltak:

  • az ügynökségek működőképessége,
  • az üzletmenet folytonossága,
  • megközelíthetőség,
  • megfelelő oktatási intézmények és munkavállalási lehetőségek a személyzet családtagjai számára,
  • földrajzi eloszlás.

A két szervezetnek már a britek távozásának pillanatában, azaz várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdenie működését az új helyszíneken.

Amszterdamot akarták a dolgozók

Korábban napvilágot látott az EMA által végzett egyik belső felmérés eredménye, miszerint

a szervezet munkatársai Amszterdamot választanák,

rossz döntés esetén pedig akár a 70-90 százalékuk is felmondhat.

Elemzők kiemelték: egy 2003-as döntés alapján az új ügynökségek elosztásánál az újonnan csatlakozó országoknak kellene elsőbbséget élvezniük, viszont itt nem új szervezetekről van szó.

Az évi körülbelül 300 millió eurós, vagyis 92 milliárd forintos költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta nagyjából száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság 190 embert foglalkoztat és évente mintegy 9000 látogatót fogad.