Elhalasztották az ítélethirdetést a tavaly Isztambulban elkövetett terrortámadás perében

2017.11.20. 17:15

Január 8-ra halasztotta hétfőn egy isztambuli bíróság az ítélethirdetést abban a perben, amely elsősorban az Iszlám Állam tagjai ellen folyik a 2016. január 12-én a Szultanahmet téren végrehajtott merénylet miatt - jelentette a Dogan török hírügynökség. A merénylet halálos áldozatai német turisták voltak.

A per 26 vádlottjából 4-en ülnek előzetes letartóztatásban, négyen pedig szökésben vannak. Egy vádlottat a bíróság hétfőn szabadlábra helyezett.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a vádlottak között szíriai és iraki állampolgárok is vannak.A vádirat szerint a három fővádlott megkísérelte megdönteni Törökország alkotmányos rendjét, valamint szándékos emberölést követett el. Rájuk összesen 13-szorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre az isztambuli téren. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült, és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, 16 embert pedig megsebesített. Fadli 1988-ban Szaúd-Arábiában született, de családjával a szíriai polgárháború 2011-es kitörése után Aleppóba költöztek. A terrorcselekményre az Iszlám Állam egy még mindig Irakban tartózkodó tagja adott parancsot, aki szintén szerepel a vádlottak listáján.

Törökország az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért, a terrorszervezet ugyanakkor nem vállalta magára a történteket. Az Iszlám Állam az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követett el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb szilveszteréjszaka az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egyik tagja az újévet ünneplőkre. A támadásban 39 ember halt meg, 69 pedig megsebesült.