Haríri Kairóban találkozott Abdul-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel

SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; HARÍRI, Szaad
Kairó, 2017. november 21. A libanoni hivatalos fotóügynökség, a Dalati Nohra által közreadott képen Abdul-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) és Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnök megbeszélést folytat a kairói elnöki palotában 2017. november 21-én. Haríri, aki november 4-én váratlanul bejelentette lemondását, Párizsból repült Kairóba. Értesülések szerint Franciaország és Egyiptom is közvetíteni próbál a libanoni válságban. (MTI/EPA/Dalati Nohra)
Vágólapra másolva!
Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnök keddi kairói látogatásán találkozott Abdul-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, de egyeztetésüket követően elhárította a választ a nyilatkozatára váró újságírók kérdéseire. Utána hazautazott Libanonba, de közben megállt Cipruson, és tárgyalt a szigetország elnökével, Nikosz Anasztasziadisszel.
Vágólapra másolva!
A libanoni hivatalos fotóügynökség, a Dalati Nohra által közreadott képen Abdul-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) és Szaad Haríri lemondott libanoni miniszterelnök megbeszélést folytat a kairói elnöki palotában 2017. november 21-én. Forrás: MTI/EPA/DALATI NOHRA/Dalati Nohra

Haríri sajtó előtti fellépését a Sky News Arabíja pánarab televízió is közvetítette, de a libanoni kormányfő csak rövid állásfoglalásra szorítkozott.

- jelentette ki Haríri, egyben köszönetet mondva az egyiptomi államfőnek, amiért fogadta.

Hozzátette: Szíszivel folytatott megbeszélésükön Libanon stabilitásának fenntartására, illetve arra összpontosítottak, hogy elhatárolják az ottani történéseket a regionális válságoktól.
Haríri Párizsból repült Kairóba. Értesülések szerint Franciaország és Egyiptom is közvetíteni próbál a libanoni válságban.

Szaad Haríri időközben Twitter-üzenetben közölte: Ciprusra érkezett, ahol a szigetország államfőjével tárgyal. Később hírügynökségek jelentették, hogy máris megérkezett Bejrútba, ahol szigorú biztonsági intézkedések közepette várták. A sajtónak nem nyilatkozott.
Korábban a kairói repülőtéren nyilatkozó egyik forrás még úgy tájékoztatott, hogy Haríri Bejrútban várhatóan részt vesz a libanoni függetlenség 74. évfordulója alkalmából tartott szerdai rendezvényeken. Ezeken hagyományosan részt vesz a libanoni államfő, a miniszterelnök és a házelnök is. A felekezetek szerinti hatalommegosztás szerint Libanonban az elnök mindig maronita keresztény, a kormányfő szunnita, a parlament elnöke pedig síita.

Haríri, aki november 4-én váratlanul bejelentette lemondását, Párizsból repült Kairóba. Értesülések szerint Franciaország és Egyiptom is közvetíteni próbál a libanoni válságban. Forrás: MTI/EPA/DALATI NOHRA/Dalati Nohra

Szíszi a nap folyamán telefonon tárgyalt libanoni kollégájával, Michel Aun államfővel is. Az egyiptomi hivatalos közlemény szerint a két vezető hangsúlyozta a közel-keleti ország egységének és nemzeti érdekeik megőrzésének fontosságát.

A libanoni kormányfő november 4-i váratlan lemondása belpolitikai válságba taszította országát, amely a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia elmérgesedő rivalizálásának középpontjában találta magát. A kormányfő akkor - Rijádban nyilatkozva - kijelentette, hogy félti az életét, és kifogásolta Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet befolyásának növekedését országában.