Megkezdte a parlament a Mugabe eltávolításához vezető eljárást

Vágólapra másolva!
A zimbabwei parlament megkezdte kedden a Robert Mugabe elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást, amelyet az államfő saját pártja, a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

A parlament házelnöke, Jacob Mudenda azt mondta, megkapta az elnök elmozdítását követelő indítványt, a törvényhozás mindkét háza egy hotelben folytatja az ülést. A zimbabwei törvények értelmében a törvényhozás mindkét háza bárhol ülésezhet.

A Mugabe elmozdítását célzó eljárás több napig is eltarthat, bár a kormánypárt szerint akár már szerdán szavazhatnak az elnök leváltásáról.

Eközben a parlament épülete előtt több százan, más források szerint több ezren gyűltek össze, hogy követeljék az elnök távozását.

A ZANU-PF vasárnap leváltotta az országot 37 éve igazgató Mugabét a pártelnöki tisztségből, helyére pedig a korábban menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát választotta meg. Az alelnök menesztése váltotta ki a múlt heti katonai hatalomátvételt Zimbabwéban.

A kormányzó párt hétfő délig adott időt az államfőnek a lemondásra, aki ezt nem tette meg. A ZANU-PF ezért indítványozta az elnök alkotmányos úton történő elmozdítását a parlamentben.

Amennyiben Mugabét eltávolítják a hatalomból, helyét Mnangagwa veszi át, aki már a kormányzó párt elnöki tisztségét megkapta. Az alelnök lesz a ZANU-FP jelöltje is a jövő évi elnökválasztáson.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy Mnangagwát sokáig Mugabe végrehajtójának tekintették Zimbabwéban, s inkább félik, mint szeretik. Az Egyesült Államok a 2000-es évek elején szankciókat hozott a menesztett alelnök ellen az afrikai ország demokratikus aláásása miatt.