Alig maradhatott levegő az eltűnt tengeralattjárón

Horizontal
A kedvezőbb időjárás ad új reményt
Vágólapra másolva!
Kritikus időszak kezdődik el a hat napja eltűnt argentin tengeralattjáró legénysége számára, mert ha a vízi jármű lesüllyedt az Atlanti-óceán fenekére, és nem tud a felszínre emelkedni, akkor csak hét napra elég a 44 ember oxigéntartaléka - közölte kedd este az argentin haditengerészet szóvivője.
Vágólapra másolva!

Enrique Balbi százados hozzátette, hogy a hét nap a minimum, ameddig elegendő az oxigén, a körülményektől függően valamivel több is lehet.

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába, amikor múlt szerdán 432 kilométerre a partoktól elküldte üzenetét, azután eltűnt. Előtte a parancsnok elektromos hibáról tett jelentést, ezért utasították őt, hogy a legrövidebb úton térjen vissza a támaszpontra, Mar del Platába.

A kedvezőbb időjárás ad új reményt Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Kéttucatnyi argentin, amerikai, brit, chilei és brazil hajó és repülőgép - összesen több mint 4000 fős legénységgel -, valamint robot-tengeralattjárók kezdték el keresni a 66 méter hosszú, német gyártmányú tengeralattjárót. A kutatást sokáig nagyon megnehezítették a rossz időjárási körülmények, a több méter magas hullámok. A kutató-mentők több olyan jelet észleltek, amelyekről azt gondolták, hogy a tengeralattjáró adhatta le vagy kelthette, de mindegyikről kiderült, hogy tévesen gondolták műholdas kapcsolatfelvételi kísérletnek, figyelemfelhívó zajnak, jelzőfénynek.

Keddre sokat javultak az időjárási körülmények, megnyugodott az óceán a térségben, gőzerővel folytatták a keresést, tudván, hogy két nap múlva újra rosszra fordul az időjárás, de a kutatásnak egyelőre semmilyen eredménye nincs.