22 droglabort semmisítettek meg légicsapásokkal Afganisztánban

2017.11.22. 17:16

Huszonkét kábítószer-feldolgozó üzemet semmisített meg az amerikai és az afgán légierő az elmúlt négy napban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölte Davlat Vazíri, a kabuli védelmi tárca szóvivője szerdán.

Amerikai és afgán pilóták vasárnap óta bombáznak Afganisztán-szerte droggyárakat a radikális iszlamista tálibok bevételi forrásainak elvágása végett.

A tálibok egyre nagyobb kiterjedésű területen szállnak szembe a kabuli központi kormánnyal. Úgy tudni, Afganisztán 13 százaléka van ismét ellenőrzésük, de legalábbis valamilyen szintű befolyásuk alatt, s a dél-ázsiai ország további 30 százalékának birtoklásáért folytatnak harcokat.

Hilmend – az iszlamista lázadók fellegváraként – központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak. A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban.