Irak megindította utolsó offenzíváját a dzsihadisták kiűzésére

Vágólapra másolva!
Az iraki erők csütörtökön megindították utolsó offenzívájukat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére.
Vágólapra másolva!

"A hadsereg, a szövetségi rendőrség és a Népi Mobilizációs Erők nevű milícia reggel átfogó műveleteket kezdett az al-Dzsazíra nevű sivatagos térség megtisztítása érdekében" – írta közleményében Abdul Amír Rasíd Jarallah parancsnok. A műveletek Szaladdin, Ninive és Anbár tartományt is érintik.

A Népi Mobilizációs Erők saját közleményében kifejtette, hogy a három irányból indított offenzívát az iraki légierő támogatja.

Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden azt mondta: mindaddig nem jelentheti be az Iszlám Állam teljes vereségét Irakban, amíg fel nem számolták a dzsihadisták utolsó mentsvárait a sivatagban.

A hadsereg múlt pénteken visszafoglalta az utolsó várost, az Eufrátesz partján fekvő Ravát a szélsőségesektől. A szíriai határ közelében található települést néhány óra leforgása alatt sikerült bevenni.

Szakértők szerint a dzsihadisták már csak lakatlan sivatagi területeket, patakmedreket és oázisokat tartanak a kezükben.

Az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken 2014-ben kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Szíriában párhuzamos offenzíva zajlik Deir ez-Zór tartomány megtisztítása érdekében. A damaszkuszi kormányerők és a szövetséges milíciák Albu Kamalnál harcolnak a dzsihadistákkal. A szélsőségesek az olajban gazdag Deir ez-Zór egynegyedét felügyelik. Az Iszlám Állam emellett Hama és Damaszkusz tartományban, illetve az ország déli részén is birtokol még területeket.