Az iráni befolyás növekedése miatt mondhatott le a libanoni miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A libanoni iráni, vagyis síita befolyás miatti aggodalom okán kényszeríthette ideiglenes lemondásra a szunnita Szaúd-Arábia Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt – jelentette ki Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

A szaúdi lépés azt követően történt, hogy úgy tűnik, Libanon újra felveszi a kapcsolatot az Irán által támogatott szíriai Aszad-kormánnyal, ugyanis Libanon november elején ismét nagykövetet küldött Damaszkuszba – közölte Szalai Máté.

Libanonban egy síita, egy szunnita és egy keresztény közösség él együtt, amelyek folyamatosan küzdenek egymással és külső támogatókat keresnek.

A szunnitákat Szaúd-Arábia, a síitákat pedig Irán támogatja, innentől pedig már nem csupán belpolitikai a konfliktus, hanem regionális – értékelt.

Ebben a helyzetben következett be Haríri Szaúd-Arábiában bejelentett lemondása; az elemzések szerint a szaúdiak fogva tartották a Libanoni kormányfőt, aki csak Emmanuel Macron francia köztársasági elnök közbenjárására távozhatott először Párizsba, majd szerdán a libanoni fővárosba, Bejrútba, ahol a libanoni köztársasági elnök nem fogadta el a lemondását – magyarázta a kutató.

Ugyanakkor Szaúd-Arábia annak ellenére sem tervez közvetlen beavatkozást Libanonban, hogy felszólította az állampolgárait az ország elhagyására. Egyes hírek arról szólnak, hogy a Libanon, illetve a Hezbollah ellen több háborúban harcoló Izraelt kívánta rávenni erre – mondta Szalai Máté.