Mostanra fogyhat el a levegője az eltűnt tengeralattjáró legénységének

Vágólapra másolva!
Szokatlan zajt, "hidroakusztikus anomáliát" rögzítettek egy hete abban térségben, ahol, három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró - közölte szerdán az argentin haditengerészet. Később arról számolt be a haditengerészet, hogy olyan információkat kapott, melyek szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.
Vágólapra másolva!

Enrique Balbi szóvivő elmondta, hogy a furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték. A "hidroakusztikus anomáliát", azaz szonárral rögzített feltűnő jelenséget egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat.

A szóvivő elmondta: valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Hozzátette,

három hadihajó van útban a szóban forgó térségbe.

Balbi egy későbbi sajtótájékoztatóján azonban már arról számolt be, hogy több forrástól, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetétől (CTBTO) is olyan információkat kapott az argentin haditengerészet, hogy

az említett anomália robbanás volt.

Úgy fogalmazott, hogy egy szokatlan, egyszeri, erőteljes, nem nukleáris robbanásnak megfelelő hangot rögzítettek november 15-én, néhány órával azután, hogy nyoma veszett a tengeralattjárónak.

Mario Zampolli, a CTBTO hidroakusztikai mérnöke szerint az anomália "megfelelhet egy robbanásnak", de ez még nem nyert bizonyítást.

A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor

mostanra fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet.

Az argentin hatóságok ezért fokozták kutatási műveleteket. A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, franciaországnyi területen.

Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda,

a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.