Már a tengeralattjáró eltűnése előtt szokatlan zajt érzékeltek a térségben

Comodoro Rivadavia, 2017. november 23. Az amerikai haditengerészet túlnyomásos mentőkabinja, mielőtt az eltűnt San Juan argentin tengeralattjáró keresésére induló Sophie Siem hajóra helyezik a dél-argentínai Comodoro Rivadavia kikötőjében 2017. november 22-én. Az Argentína déli partjaitól 432 kilométerre 44 fős legénységgel hajózó San Juannal november 15-én szakadt meg a haditengerészet kapcsolata. (MTI/AP/Saul Gherscovici)
Vágólapra másolva!
Szokatlan zajt, „hidroakusztikus anomáliát” rögzítettek egy hete abban térségben, ahol akkoriban eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró három órával utolsó bejelentkezését követően – közölte szerdán az argentin haditengerészet.
Vágólapra másolva!

Enrique Balbi, az argentin haditengerészet szóvivője elmondta, hogy

a furcsa hanghatást a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északra észlelték.

A „hidroakusztikus anomáliát” egy egyesült államokbeli intézet rögzítette, de erről csak most értesítette az argentin hatóságokat. Valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Hozzátette, három hadihajó van útban a szóban forgó térségbe.

Comodoro Rivadavia, 2017. november 23. Az amerikai haditengerészet túlnyomásos mentőkabinja, mielőtt az eltűnt San Juan argentin tengeralattjáró keresésére induló Sophie Siem hajóra helyezik a dél-argentínai Comodoro Rivadavia kikötőjében 2017. november 22-én. Az Argentína déli partjaitól 432 kilométerre 44 fős legénységgel hajózó San Juannal november 15-én szakadt meg a haditengerészet kapcsolata. (MTI/AP/Saul Gherscovici) Forrás: MTI/AP/Saul Gherscovici

A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanság fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet.

Az argentin hatóságok ezért fokozták kutatási műveleteket. A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, Franciaországnyi területen. Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.